Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Πως να φτιάξετε εντυπωσιακές «θαλασσογραφίες» σε ξύλο

Θαλασσογραφίες - καλοκαιρινά διακοσμητικά τοίχου από ξύλο, που θα φτιάξετε εύκολα ακόμη και αν οι πραγματικές σας δυνατότητες στην ζωγραφική είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.   

Το μόνο που θα χρειαστεί να βάψετε-«επεξεργαστείτε» μερικές σανίδες, όπως κι αν επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε ξύλινο αντικείμενο, με χρώμα σε μπλε αποχρώσεις. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στενές η πιο φαρδιές λεπτές σανίδες ή και παλετόξυλα που θα καρφώσετε μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ...καμβά, σε όποιες διαστάσεις εσείς θέλετε. 

Σε ξύλα με ελαφρά φθαρμένη ή «άγρια» όψη το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο πετυχημένο.

Κατασκευές αυτής της μορφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους π.χ μπαλκόνια αλλά και για την καλοκαιρινή διακόσμηση επαγγελματικών χώρων, καταστημάτων εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές κλπ.


Ξεκινήστε βάφοντας όλα τα ξύλα με λευκό χρώμα και στην συνέχεια το κάθε ξύλο - σανίδα σε διαφορετική μπλε απόχρωση, σβήνοντας, τονίζοντας και ανακατεύοντας τα χρώματα ανά σημεία με το πινέλο, το χέρι σας ή ένα σφουγγάρι, όπως ακριβώς όταν θέλουμε να δώσουμε σε ξύλινες επιφάνειες παλαιωμένη όψη. 
Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας είναι να έχετε πριν ξεκινήσετε αποφασίσει την βασική σειρά των χρωμάτων πάνω στο ξύλο, γι΄αυτό κάντε ένα υποτυπώδες σχέδιο σ΄ένα χαρτί ώστε το τελικό αποτέλεσμα να προκύψει όπως το είχατε φανταστεί χωρίς να «σβήσετε» με λευκό χρώμα εκατό φορές κάποιες σειρές/σανίδες και να τις ξαναβάψετε, αλλά ακόμη κι έτσι η διαδικασία είναι διασκεδαστική και δημιουργική, απλώς φροντίστε να έχετε προμηθευτεί αρκετό λευκό χρώμα. 😃

Μπορείτε να βάψετε κάποιες λωρίδες του σχεδίου διαδοχικά και με δύο διαφορετικές αποχρώσεις μπογιάς και αφού στεγνώσει το χρώμα να τρίψετε κατά τόπους με ψιλό γυαλόχαρτο ώστε να φανεί το από κάτω απόχρωση και να "δέσουν" καλύτερα τα χρώματα με την επόμενη σειρά.  

Κατάλληλα είναι όλα τα χρώματα νερού για ζωγραφική, όμως το απλούστερο είναι να χρησιμοποιήσετε κοινά υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα γενικής χρήσης, δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα πάνω στην επιφάνεια "άγριου" ξύλου και δεν θα χρειαστείτε παρά μικρή ποσότητα από την κάθε απόχρωση.
Με 3 αποχρώσεις χρώματος, άσπρο - μαύρο - μπλε, αναμιγνύοντας κάθε φορά μια ελάχιστη ποσότητα από το κάθε ένα θα φτιάξετε όλες τις αποχρώσεις μπλε που θέλετε, αποτυπώνοντας στο ξύλο θάλασσα-ουρανό συνδυάζοντας τις αποχρώσεις με όποια σειρά εσείς προτιμάτε. 
Για να δημιουργήσετε περιοχές με μπεζ-καφέ αποχρώσεις αφήστε στα σημεία αυτά το ξύλο στην φυσική του απόχρωση και τονίστε με αντίστοιχης απόχρωσης ακρυλικά χρώματα ή και βερνίκι ξύλου
Για ακόμη πιο καλοκαιρινό ύφος τα ξύλα μπορούν να δεθούν μεταξύ τους ή και απλώς να διακοσμηθούν ανά σημεία με χοντρό με σκοινί.
Οι πίνακες αυτής της μορφής, ανάλογα με τι σας αρέσει περισσότερο και την γενικότερη ικανότητά της στην ζωγραφική μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές όψεις σε μορφή κλασσικής ή πιο μοντέρνας-αφαιρετικής θαλασσογραφίας.

Ολοκληρώνοντας την κατασκευή και αφού στεγνώσει εντελώς μπορείτε να την περάσετε με ματ προστατευτικό βερνίκι, σε υγρή μορφή ή σε σπρέι.  

soulouposeto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου